Невідомі аркуші віленського друку у складі примірника віленського видання Євангелія з сигнатурами 1600 р. зі збірки Національної бібліотеки України імені В.І. Вернадського - Бондар, Н.П. (Рукописна та книжкова спадщина України, 2007)
На сучасному етапі дослідження кириличних стародруків надзвичайно рідко вдається виявити не тільки невідомі в бібліографії
видання, але й варіанти друкарського набору та художнього оформлення, на які ще не звернули уваги дослідники. Знахідки чекають
науковців, як правило, в зарубіжних збірках при перегляді збережених там кириличних стародруків, що цінувалися як реліквії, не
використовуючись за призначенням. Таким чином, вводяться в науковий обіг дрібні видання, що складалися із незначної кількості аркушів, література навчального характеру – букварі, Часослови, Псалтирі. Іноді унікуми вдається віднайти в складі збірників-конволютів. Плідним у пошуку не залучених до наукового обігу варіантів
друку та оформлення є шлях посторінкової звірки примірників,
бажано, якомога більшої кількості, що можливо переважно у значних
книгозбірнях із багатотисячними стародрукованими фондами,
до яких належить, безперечно, й Національна бібліотека України
імені В.І. Вернадського як найбільша збірка кириличних стародруків
у нашій державі та одна із найбільших у світі.