Папір заблудівських видань Івана Федорова та Петра Мстиславця - Бондар, Н.П. (Рукописна та книжкова спадщина України, 2009)
Проаналізовано водяні знаки паперу примірників видання Євангелія учительного 1569 р., надрукованого Іваном Федоровим та Петром Мстиславцем в маєтності Г. Ходкевича Заблудові, які зберігаються в збірках Києва, Львова, Москви. Виявлено типи, види, варіанти водяних знаків, їх кількісне співвідношення в межах примірника, прослідковано позошитну динаміку їх зміни. Встановлено групу водяних знаків, помилково внесену свого часу до переліку філіграней Євангелія учительного 1569 р. Набуті відомості використано для історико-книжного дослідження видання, зокрема, історії закупівлі паперу та черговості друкування його частин. The author analyzes the filigrees of the copies of the Instructive Gospel of 1569 printed by Ivan Fedorov and Petro Mstyslavets at the G. Chodkevych manor “Zabludov” preserved at the Kyiv, Lviv and Moscow collections. The types, kinds and variants of the filigrees are singled out, their quantitative correlations within a copy are determined, the dynamics of their change from gathering to gathering is tracked. The group of filigrees mistakenly enrolled in the list of the filigrees of the Instructive Gospel of 1569. The received data is used for the historical-bibliological studies of the publication, particularly of the history of the paper purchase and priority of printing of its parts.