Два рукописи з теологічними лекціями Стефана Яворського з Російської національної бібліотеки - Суторіус, К.В. (Рукописна та книжкова спадщина України, 2009)
Досліджено таке важливе джерело з історії шкільної теології в Україні кінця ХVІІ–ХVІІІ ст., як учнівські записи, зокрема записи теологічного курсу, який викладав у Київському колегіумі Стефан Яворський. Встановлено їхнє місцезнаходження та імена учнів, які ці записи робили, відновлено структуру курсу (послідовність трактатів). Залучено до наукового обігу два рукописи із Зібрання Санкт-Петербурзької духовної академії, що зберігається в Російській національній бібліотеці, надано їхнє археографічне описання. An important source for the studies of history of school theology in Ukraine in the late 17 – early 18 centuries – students’ notes, the notes of the theology course taught at the Kyiv collegium by Stephan Yavorsky in particular, are investigated. Their location, the names of the students – their authors, the structure of the course (the consequence of the treatises) are determined. Two manuscripts from the St.Petersburg Ecclesiastical Academy collection preserved at the Russian National Library are introduced into the scholarship, and their archaeographic description is given.