“Acta monasterii lubarensis”: джерело до вивчення історії василіанського чернецтва Правобережної України (друга половина XVIII – перша половина XIX ст.) - Лось, В.Е. (Рукописна та книжкова спадщина України, 2009)
Досліджуваний монастирський рукопис, що зберігається у фондах Інституту рукопису, є цінним джерелом з історії чернецтва Василіанського чину XVIII–XIX ст. загалом і Любарського монастиря зокрема. В статті подається джерелознавчий аналіз даного рукопису, розкриваються особливості чернечого літописання на мікрорівні обителі, висвітлюються особливості щоденного існування чернечої спільноти, її “домашньої” історії. The monasterial manuscript under analysis preserved at the stock of the
Institute of manuscripts is a valuable source of the monkhood of the Basylian
order of the 18–19 centuries in general and the Liubar monastery in particular.
The article contains the analysis of the manuscript from the position of source
studies, the specifities of the monastic writing of annals on the microlevel of a
monastery are defined, the peculiarities of everyday life of a monastic community, its “home history”, are revealed.