Усереднення в багаточастотній системі диференціальних рівнянь із лінійно перетвореним аргументом і нетеровими крайовими умовами - Бігун, Я.Й.; Березовська, І.В. (Математичне та комп'ютерне моделювання. Серія: Фізико-математичні науки, 2011)
Для багаточастотної системи рівнянь із лінійно перетвореним аргументом і лінійними нетеровими крайовими умовами для швидких змінних досліджено існування і єдиність розв’язку. На скінченному проміжку одержано оцінку похибки методу усереднення для повільних і швидких змінних, яка явно залежить від малого параметра. We researched the existence and uniformity of solution for multifrequency system with linearly transformed argument with linear noether boundary conditions for fast variables. We obtained averaging method error estimates evidently dependent on small parameter for slow and fast variables on finite interval.