О природных сплавах в меденосных нижневендских базальтах Волыни - Лукин, А.Е.; Мельничук, В.Г. (Доповіді НАН України, 2012)
Среди дисперсных самородно-металлических частиц, которыми интенсивно заражены породы меденосной трапповой формации нижнего венда Волыни, установлены разнообразные природные сплавы, включая многокомпонентные. Определены их частицы со структурами твердофазного распада. Первичные ореолы дисперсных самородно-металлических частиц, большая часть которых принадлежит к природным сплавам, могут использоваться для поисков скрытого оруденения. Серед дисперсних самородно-металевих частинок, якими інтенсивно заражені породи міденосної трапової формації нижнього венду Волині, встановлено різноманітні природні сплави, включаючи багатокомпонентні. Визначено їх частинки із структурами твердофазного розпаду. Первинні ореоли дисперсних самородно-металевих частинок, більшість яких належить до природних сплавів, можуть використовуватися для пошуків прихованого зруденіння. The rocks of the copper-bearing Lower Vendian trap formation of Volyn are intensively contaminated with dispersed native-metallic particles. Different natural alloys are discovered among them. The particles of such alloys with structures of solid-phase decay are revealed. Primary halos of dispersed native-metallic particles may be used as latent ore guides.