Визначення екологічних збитків від впровадження нововведень - Яковлєв, А.І. (Наука та наукознавство, 2009)
На комплексній системній основі розглянуто теоретико-методичні аспекти визначення величини збитків, які можуть мати місце через погіршення стану навколишнього середовища при впровадженні нововведень. Розрахунки відповідних збитків пропонується виконувати у трьох сферах: 1) у суб’єктів підприємництва; 2) населення; 3) держави. На комплексной системной основе рассмотрены теоретико-методологические аспекты определения величины ущербов, которые могут иметь место в результате ухудшения состояния окружающей среды при внедрении нововведений. Расчеты соответствующих ущербов предлагается выполнять в трех сферах: 1) у субъектов предпринимательства; 2) населения; 3) государства. Theoretical and methodological aspects for calculating the amount of losses incurred by aggravation of the ecological condition due to exploitation of innovations are analyzed. An algorithm for calculating the losses is offered for the three segments: enterprises; population; government.