Передісторія сертифікації, її значення і формування законодавчої бази - Храмова-Баранова, О.Л. (Наука та наукознавство, 2009)
Розглянуто ідею сертифікації і загальне її розуміння з давніх часів. На основі літературних джерел показано розвиток клеймування продукції виробником для отримання високої її якості, а також формування законодавчої бази сертифікації. Висвітлено період, коли зародилася найпростіша форма сертифікації і виробник продукції вперше почав стверджувати, що вона відповідає вимогам загальноприйнятого стандарту. Рассмотрены идея сертификации и общее ее понимание с давних времен. На основе литературных источников показано развитие клеймения продукции изготовителем для получения высокого ее качества, а также формирования законодательной базы сертификации. Освещен период, когда зародилась простейшая форма сертификации и производитель продукции впервые начал утверждать, что она соответствует требованиям общепринятого стандарта. The idea of certification and its broad treatment since the old age is analyzed. History of stamping products for quality assurance and elaboration of legal base for certification is shown on the basis of literary sources, with focusing on period when the simplest way of certification was born as a form of the producer’s assurance that a product met generally accepted requirements/standard.