Стандартизація: основні аспекти розвитку - Храмова-Баранова, О.Л. (Наука та наукознавство, 2009)
Показано ідею стандартизації і загальне її розуміння з давніх часів. Здійснено аналіз літературних джерел, що підтверджує необхідність використання стандартів продукції для отримання високої її якості, а також формування законодавчої бази стандартизації. Висвітлено період, коли зародилася найпростіша форма стандартизації і виробник продукції вперше почав стверджувати, що вона відповідає вимогам загальноприйнятого стандарту. Показаны идея стандартизации и общее ее понимание на протяжении веков. Сделан анализ литературных источников, подтверждающий необходимость стандартизации продукции изготовителем для получения высокого ее качества, а также формирования законодательной базы стандартизации. Освещен период зарождения наипростейшей формы стандартизации и производитель продукции впервые начал утверждать, что она отвечает требованиям общепринятого стандарта. The idea of standardization and its broad interpretation since times immemorial is shown. The author’s analysis of literature sources confirms the need of using standards of products to have their high quality, and of establishing legal base for standardization. Details of the period are given, when the simplest form of standardization appeared and a producer could say that his product matched the requirements of the commonly accepted standard.