Книга «Бабур-наме» как метрологический источник - Холов, М.Ш. (Наука та наукознавство, 2008)
В статье впервые исследована книга правителя Ферганы, основателя государства Великих Моголов в Индии, полководца, поэта, историка и ученого XV—XVI вв. Захириддина Мухаммеда Бабура «Бабур-наме» с точки зрения метрологической науки. «Бабур-наме» является не только историческим и культурным, но и богатым метрологическим источником той эпохи, из которого мы получаем сведения о метрологии Средней Азии, Афганистана и Северной Индии XV—XVI вв. У статті вперше досліджено книгу правителя Фергани, засновника держави Великих Моголів в Індії, полководця, поета, історика і вченого XV—XVI ст. Захіріддіна Мухаммеда Бабура «Бабур-наме» з точки зору метрологічної науки. «Бабур-наме» є не тільки історичним і культурним, але й багатим метрологічним джерелом тієї епохи, з якого ми отримуємо відомості про метрологію Середньої Азії, Афганістану та Північної Індії XV—XVI ст. The paper represents the first study of the book «Babur-name» by Zahir Ad-Din Muhammad Babur, the ruler of Fergana, the founder of the state of Great Moguls in India, a general, a poet, a historian and a scholar of XV—XVI centuries. «Babur-name» is not only a historical and cultural source of that era, but a metrological one as well, from which we extract information about metrology in the Central Asia, Afghanistan and Northern India of XV—XVI centuries.