Л.Д. Ландау і початок систематичних досліджень з теоретичної фізики в Україні (до 100-річчя від дня народження вченого) - Храмов, Ю.О.; Литвинко, А.С. (Наука та наукознавство, 2008)
Розглядаються роботи Л.Д. Ландау, виконані ним в харківський період його діяльності (1932—1937) — під час керування відділом теоретичної фізики в УФТІ та викладання в Харківському університеті, а також роботи деяких його учнів (В.Л. Германа та ін.), описано виховання ним наукової молоді та науковий стиль вченого. Зроблено висновок, що наукова творчість засновника харківської теоретичної школи видатного фізика Л.Д. Ландау здійснила великий вплив на формування фізичної науки України. Рассматриваются работы Л.Д. Ландау, выполненные им в харьковский период его деятельности (1932—1937) — во время руководства отделом теоретической физики в УФТИ и преподавания в Харьковском университете, а также работы некоторых его учеников (В.Л. Германа и др.), описаны воспитание им научной молодежи и научный стиль ученого. Сделан вывод, что научное творчество основателя харьковской теоретической школы выдающегося физика Л.Д. Ландау оказало огромное влияние на формирование физической науки в Украине. The authors analyze works by L.D. Landau dating from the Kharkov period of his work (1932—1937), when he headed the department for theoretical physics in the Ukrainian Institute for Physics and Technology, and lectured in the Kharkov University. Also, his approach to tutorship and his research style is highlighted. The conclusion is made that the research work of L.D. Landau, the founder of the Kharkov school for theoretical physics and an outstanding physicist, had great contribution in building up physical science in Ukraine.