Ультраструктурні особливості клітин міжвузля хвоща польового (Equisetum arvense L.) - Войтенко, Л.В.; Щербатюк, М.М.; Стахів, М.П.; Мусатенко, Л.І. (Доповіді НАН України, 2012)
Проведено електронно-мікроскопічне дослідження ультраструктури клітин міжвузля хвоща польового. Встановлено, що клітини різних зон інтеркалярного росту відрізняються за ультраструктурними особливостями. Для клітин інтеркалярної меристеми характерна електронно-щільна цитоплазма. З переходом до активного росту розтягуванням збільшується осмотично активний компартмент клітини — вакуоля, яка у повністю диференційованій клітині досягає 80% об'єму протопласта. Хлоропласти клітин міжвузля, що росте, мають щільну мембранну систему, що свідчить про їх високу фотосинтетичну активність. Проведено электронно-микроскопическое исследование ультраструктуры клеток междоузлия хвоща полевого. Установлено, что клетки разных зон интеркалярного роста отличаются по ультраструктурным особенностям. Для клеток интеркалярной меристемы характерна электронно-плотная цитоплазма, при переходе к активному росту растяжением увеличивается осмотически активный компартмент клетки — вакуоль, которая у полностью дифференцированной клетки достигает 80% объема протопласта. Хлоропласты клеток растущего междоузлия имеют уплотненную мембранную систему, которая свидетельствует об их фотосинтетической активности. By electron microscopy, the cell ultrastructure of growing internodes of field horsetail is investigated. It is shown that cells of various intercalary growth zones differ by ultrastructural features. The electron-dense cytoplasm is characteristic of intercalary meristem cells. With the transition of cells to the active growth, the osmotically active compartment, vacuole, which occupies 80% of volume of protoplast in fully differentiated cells, is increased. The chloroplasts of growing internode cells have a massive membrane system, which indicates their high photosynthetic activity.