Изменчивость рН в водах Черного моря в ХХ столетии: увеличивается ли кислотность морской воды? - Полонский, А.Б. (Доповіді НАН України, 2012)
Проведена оценка скорости уменьшения значения pH в водах Черного моря в XX столетии (или предполагаемого увеличения кислотности вод, обусловленного ростом концентрации углекислого газа в атмосфере) с использованием данных наблюдений 1924–2000 гг. Показано, что уменьшение величины pH действительно наблюдалось на протяжении 1980–2000 гг., несмотря на высокий уровень шумов и межгодовых флуктуаций. Скорость уменьшения pH в верхнем слое черноморских вод в этот период составляла около 0,2/10 лет. Делается вывод, что такая высокая скорость увеличения кислотности вод явилась не только результатом роста концентрации углекислого газа в атмосфере, но и следствием интенсификации восходящих движений в подповерхностном слое, приводящей к подъему вод с более низкими значениями pH. Проведено оцінку швидкості зменшення величини pH у водах Чорного моря в XX столітті (або передбачуваного збільшення кислотності вод, обумовленого зростанням концентрації вуглекислого газу в атмосфері) з використанням даних спостережень за період 1924–2000 рр. Показано, що зменшення величини pH дійсно спостерігалося впродовж 1980–2000 рр., незважаючи на високий рівень шумів і міжрічних флуктуацій. Швидкість зменшення pH у верхньому шарі чорноморських вод у цей період дорівнювала близько 0,2/10 років. Робиться висновок, що така висока швидкість збільшення кислотності вод стала результатом не тільки зростання концентрації вуглекислого газу в атмосфері, а й наслідком інтенсифікації висхідних рухів у підповерхневому шарі, яка призводить до підйому вод з більш низькими значеннями pH. The goal of the paper is to assess the rate of pH decreasing for the XX century (or the expected increase of acidity due to rising the concentration of atmospheric carbon dioxide) using data of 1924–2000. It is shown that the pH decreasing really has been observed during 1980–2000 in spite of a high level of interannual fluctuations. Rate of pH decreasing in the upper layer of Black sea waters was about 0.2 per 10 yrs for this period. This is concluded that such high rate of increasing the water acidity was not only a result of rising the concentration of atmospheric carbon dioxide, but also a consequence of the intensification of upward motion in the subsurface layer leading to the rising of waters with lower pH.