Застосування вегетаційних індексів нормалізованої різниці та зваженої різниці при визначенні стану сільськогосподарських культур - Кохан, С.С. (Доповіді НАН України, 2012)
Розглянуто теоретичні основи розрахунку вегетаційних індексів. Визначено вегетаційні індекси для семи сільськогосподарських культур типової сівозміни Лісостепу України. Проведено аналіз використання індексу нормалізованої різниці (NDVI) та індексу зваженої різниці (WDVI). Встановлено, що застосування індексу зваженої різниці є ефективним за умов слабкого розвитку вегетативної маси сільськогосподарських культур на ранніх етапах органогенезу та в період дозрівання зерна колосових культур. Рассмотрены теоретические основы расчета вегетационных индексов. Определены вегетационные индексы для семи сельскохозяйственных культур типичного севооборота Лесостепи Украины. Проведен анализ использования индекса нормализованной разности (NDVI) и индекса взвешенной разности (WDVI). Установлено, что применение индекса взвешенной разности эффективно при слабом развитии вегетативной массы сельскохозяйственных культур на ранних этапах органогенеза и в период созревания зерна колосовых культур. Theoretical bases of the calculation of vegetation indices are reviewed. The vegetation indices for 7 agricultural crops of the typical crop rotation of the Forest Steppe of Ukraine are calculated. Analysis of the normalized difference vegetation index (NDVI) and the weighted difference index (WDVI) has been completed. It is approved that the WDVI application is the most efficient under conditions of the low crop biomass development during the early stages of organogenesis and the grain ripening.