Грунти як об’єкт науки - Новоторов, О.С. (Наука та наукознавство, 2008)
Висвітлюються деякі аспекти розвитку наших уявлень про ґрунтознавство як науковий напрямок природознавства та про ґрунти як об’єкт науки. Освещаются некоторые аспекты развития наших представлений о почвоведении как научном направлении природоведения и о почвах как объекте науки. The author highlights several aspects of human knowledge about soil research as a field of natural science, and about soils as a research object.