Актуальні питання інноваційного розвитку економіки (по сторінках нового міжнародного журналу „Технологічне навчання, інновації і розвиток”) - Кавуненко, Л.П.; Гончарова, Т.В. (Наука та наукознавство, 2008)
Запропонований огляд першого номеру журналу “Технологічне навчання, інновації і розвиток” (“Technological Learning, Innovation and Development” — TLID). Журнал присвячений дослідженню науково-технологічних та інноваційних процесів та їх соціально-економічних ефектів для країн «пізньої індустриалізації». У статті розглянуто лише ті матеріали, що безпосередньо пов’язані з питаннями інноваційного розвитку, з метою ознайомлення українського читача з поширеними на Заході підходами до вивчення цих питань. Ці підходи ґрунтуються на понятті економічного і технологічного процесу подолання відставання (catch up). У статті показано центральні аспекти досліджень інноваційного розвитку в контексті наближення до лідера, які пов’язані з формуванням необхідних для цього чинників, насамперед інституційного середовища, науково-технологічного потенціалу та відповідних стратегій. Предложен обзор первого номера журнала “Технологическое обучение, инновации и развитие” (“Technological Learning, Innovation and Development” — TLID). Журнал посвящен исследованиям научно-технологических и инновационных процессов и их социально-экономическим эффектам в странах “поздней индустриализации”. В статье рассмотрены только те материалы, которые непосредственно связаны с вопросами инновационного развития, с целью ознакомления украинского читателя с распространенными на Западе подходами к изучению этих вопросов. Эти подходы основаны на понятии технологического и экономического процесса преодоления отставания (catch up). В статье показаны центральные аспекты исследований инновационного развития в контексте преодоления отставания, которые связаны с формированием необходимых для этого факторов, в первую очередь институциональной среды, научно-технологического потенциала и соответствующих стратегий. The paper contains a review of the first issue of the journal “Technological Learning, Innovation and Development”(TLID), devoted to studies of S&T and innovation, and their socio-economic effects for countries of “late industrialization”. The review covers only the studies related with the innovation development, meant to introduce a Ukrainian reader to approaches used in studying the issues, which are common in the West. These approaches are based on the notion of technological and economic catch up. The paper highlights central aspects of innovation development studies in the context of catch up, which are related with building up premises required for catch up, first and foremost institutional environment, science & technology potential and relevant strategies.