Становлення медичної генетики в Україні в 30-х роках ХХ ст. - Романець, О.В. (Наука та наукознавство, 2008)
У статті висвітлено початковий етап становлення медичної генетики в Україні (від початку до 30-х рр. ХХ ст.). Показано зародження ідеї застосування вчення про спадковість у медичній практиці у працях В.К.Ліндемана, а також подальший її практичний розвиток через формування наукових підрозділів. Визначено внесок у розвиток даної галузі О.А.Кронтовського, С.М.Давиденкова та інших. В статье освещен начальный этап становления медицинской генетики в Украине (от начала до 30-х годов ХХ ст.). Показано зарождение идеи использования учения о наследственности в медицинской практике в трудах В.К. Линдемана, а также дальнейшее ее практическое развитие через формирование научных подразделений. Определен вклад в развитие данной области А.А. Кронтовского, С.Н. Давиденкова и других. The paper shows the initial phase in the formation of medical genetics in Ukraine (from early XX century till 30s). Details are given about conception of the idea to use the teaching about heredity in medical practice, contained in works of W.K.Lindemann, and to trigger its further practical elaboration through establishing research units. Also, the contribution to this field from A.A. Krontovsky, S.N.Davidenkov and others is outlined.