Розвиток генетичних досліджень у 30—40-х роках ХХ ст. в Україні - Романець, О.В. (Наука та наукознавство, 2007)
Показано становлення генетики в Україні в 30—40-х роках ХХ ст. Здійснено аналіз розвитку псевдонауки у відповідний період. Сформульовано уроки історії щодо особливостей поведінки наукової спільноти та її відносин з владою та суспільством. Показано становление генетики в Украине в 30—40-х годах ХХ ст. Проанализировано развитие псевдо-науки в соответствующий период. Сформулированы уроки истории, касающиеся поведения научного сообщества и его отношений с властью и обществом. Establishment of genetics in Ukraine in 30—40s of XX century is shown by analyzing the development of pseudoscience in that period. Lessons of history are outlined in view of behavioral specifics of the national scientific community and their relations with the authorities and the society.