Ученый: генезис, мотивация, самореализация, роль в обществе - Аксенов, Г.П. (Наука та наукознавство, 2007)
Наука, гражданское общество и цивилизация создаются фактически одновременно. Уровень развития общества всегда и везде зависел от числа образованных, свободных и ответственных перед истиной людей. Наука, громадянське суспільство і цивілізація створються фактично одночасно. Рівень розвитку суспільства завжди і повсюди залежав від кількості освічених, вільних і відповідальних перед істиною людей. Science, civil society and civilization are created virtually at the same time. The level of societal development has always and everywhere depended on the number of people who are educated, free and accountable to truth.