Аналіз сучасної системи підготовки наукових і науково-педагогічних кадрів вищої кваліфікації в Україні - Лобанова, Л.С. (Наука та наукознавство, 2007)
Проаналізовано підготовку кандидатів та докторів наук через аспірантуру і докторантуру, показано її стан і динаміку за 1991—2005 рр., позитиви і негативи. Проанализирована подготовка кандидатов и докторов наук через аспирантуру и докторантуру, показаны ее состояние и динамика в 1991—2005 гг., позитивы и негативы. Subject to analysis is training of Candidates and Doctors of Sciences in post-graduate and post-doctoral courses, its performance and dynamics over 1991—2004, strong and weak sides.