Симон Петлюра у сприйнятті Павла Скоропадського (за спогадами гетьмана) - Пиріг, Р.Я. (Інститут історії України НАН України, 2009)
У статті проведено історичну реконструкцію сприйняття П.Скоропадським постаті одного з лідерів українського національно-демократичного руху С.Петлюри як військового, державного, політичного діяча і людини. Також розкриваються інформаційні можливості спогадів гетьмана для персоніфікації історичного процесу, наголошується на необхідності верифікації відомостей спогадів за іншими історичними джерелами. The article makes a historic reconstruction of Pavlo Skoropads’kyi’s perception of the image of Symon Petliura, one of the leaders of Ukrainian national-democratic camp, as a military man, a statesman, a political figure and as a person. The author reveals informative possibilities of hetman’s memoires for personification of a historical process and stresses the need for verification of information given in P.Skoropads’kyi’s memoirs with the help of other historical sources.