Рання історія кібернетики в СРСР (1945—1959) - Хоменко, Л.Г. (Наука та наукознавство, 2007)
Описано і проаналізовано події в сфері кібернетики в ранні часи її історії: виникнення її ідей, її зародження, первісний розвиток і успіхи кібернетики та утиски щодо неї в СРСР, драматизм долі кібернетичної науки і техніки, пізнішу їх реабілітацію, протиріччя і досягнення розвитку у цей період. Показано видатну роль В.М.Глушкова у розбудові основ кібернетики і її прогресі в нашій країні. Описаны и проанализированы события в сфере кибернетики в раннее время ее истории: возникновение ее идей, ее зарождение, первоначальное развитие и успехи кибернетики и притеснения относительно нее в СССР, драматизм судьбы кибернетической науки и техники, позднейшую их реабилитацию, противоречия и достижения развития в этот период. Показана выдающаяся роль В.М. Глушкова в построении основ кибернетики и ее прогрессе в нашей стране. The paper contains a description and analysis of events in the cybernetics domain: its early history (appearance of its ideas, its birth, early development, success and oppression in times of the USSR, dramatic fate of cybernetics-relate science and technology, its later rehabilitation, contradictions and achievements in that period). The outstanding role of V.M.Glushkov is shown in building up the cybernetics background and its progress in the USSR.