Ж. Леметр та його теорія Великого вибуху (до 80-річчя створення) - Колтачихіна, О.Ю. (Наука та наукознавство, 2011)
Вперше в українській науковій літературі розкрито біографію та науковий доробок бельгійського космолога, автора теорії Первинного атома Жоржа Леметра (1894—1966). Детально розглянуто праці А.Ейнштейна, В. де Сіттера, О.О.Фрідмана, Ж.Леметра та показано передумови створення теорії Великого вибуху. Проаналізовано роботи К.Віртца, К.Лундмарка, Е.Хаббла, Ж.Леметра та висвітлено пріоритет останнього в ідентифікації явища розбігу галактик з розширенням Всесвіту. Показано внесок Ж.Леметра в космологію. Впервые в украинской научной литературе раскрыты биография и научный вклад бельгийского космолога, автора идеи Первоатома Жоржа Лемэтра (1894—1966). Детально рассмотрены работы А.Эйнштейна, В. де Ситтера, А.А. Фридмана, Ж.Лемэтра и показаны предпосылки создания теории Большого взрыва. Проанализированы работы К. Виртца, К. Лундмарка, Э. Хаббла, Ж. Лемэтра и освещен приоритет последнего в идентификации явления разбегания галактик с расширением Вселенной. Показан вклад Ж. Лемэтра в космологию. The biography and the scientific contribution of Georges Lemaîtr (1894—1966), a Belgian cosmologist, the author of the theory of a primary atom, is shown in the Ukrainian language literature for the first time. Detailed analysis of works by A. Einstein, W. de Sitter, O.Fridman, G. Lemaître is made to show factors behind the creation of Big Bang theory. Works by A. Wiertz, J. Lundmark, E. Hubble, G. Lemaître are analyzed to show the latter’s priority in identification of the event of receding galaxies along with the expanding universe. G. Lemaître’s contribution to the cosmology is shown.