Основні напрями діяльності АН України з вирішення проблем раціонального природокористування та охорони навколишнього середовища України (початок 70-х – початок 90-х років ХХ століття, історичний аспект) - Грачев, О.О.; Етоков, В.І.; Етокова, В.І.; Кухтенко, Т.О. (Наука та наукознавство, 2011)
Розглянуто основні заходи і напрями науково-організаційної та наукової діяльності Академії наук УРСР щодо розбудови, проведення і координації наукових досліджень з вирішення актуальних проблем раціонального природокористування та охорони навколишнього середовища України за останні три десятиріччя минулого століття. Наведено деякі засадничі нормативно-правові акти з цієї проблеми, прийняті як на державному рівні, так і Президією АН УРСР, а також найбільш важливі напрями досліджень та їх результативність. Рассмотрены основные мероприятия и направления научно-организационной и научной деятельности Академии наук УССР по развитию, проведению и координации научных исследований по решению актуальных проблем рационального природопользования и охраны окружающей среды Украины за последние три десятилетия прошлого столетия. Приведены некоторые основополагающие нормативно-правовые акты по данной проблеме, принятые как на государственном уровне, так и Президиумом АН УССР, а также наиболее важные направления исследований и их результативность. Main events and fields of scientific and organizing activities of the Academy of Sciences of Ukraine, to launch, conduct and coordinate research on urgent problems of rational use of nature and environmental protection in Ukraine over the latest three decades of the past century are considered. Relevant regulatory acts approved by the government and the Presidium of the Academy of Sciences of Ukraine are shown, priority areas of research and their effectiveness are discussed.