Стан розвитку підприємств переробної галузі в регіональному аспекті: дослідження Київського регіону
Проаналізовано та оцінено стан підприємств переробної промисловості Київського регіону, досліджено чинники його формування. Оцінено вплив окремих факторів на результативність діяльності підприємств переробної промисловості. Ключові слова: підприємства, переробна галузь, чинники, результативність, К...
Збережено в:
| Дата: | 2012 |
|---|---|
| Автор: | |
| Формат: | Стаття |
| Мова: | Ukrainian |
| Опубліковано: |
Інститут економіки промисловості НАН України
2012
|
| Назва видання: | Економіка промисловості |
| Теми: | |
| Онлайн доступ: | https://nasplib.isofts.kiev.ua/handle/123456789/49324 |
| Теги: |
Додати тег
Немає тегів, Будьте першим, хто поставить тег для цього запису!
|
| Назва журналу: | Digital Library of Periodicals of National Academy of Sciences of Ukraine |
| Цитувати: | Стан розвитку підприємств переробної галузі в регіональному аспекті: дослідження Київського регіону / П. Даніалі // Економіка пром-сті. — 2012. — № 3-4. — С. 22-28. — Бібліогр.: 6 назв. — укр. |
Репозитарії
Digital Library of Periodicals of National Academy of Sciences of Ukraine| id |
nasplib_isofts_kiev_ua-123456789-49324 |
|---|---|
| record_format |
dspace |
| spelling |
nasplib_isofts_kiev_ua-123456789-493242025-02-09T20:26:57Z Стан розвитку підприємств переробної галузі в регіональному аспекті: дослідження Київського регіону Состояние развития предприятий перерабатывающей отрасли в региональном аспекте: исследование Киевского региона Status of development of proceccing industry interprises in regional aspect: study of the Kiev region Даніалі, П. Макроекономічні та регіональні проблеми розвитку промисловості Проаналізовано та оцінено стан підприємств переробної промисловості Київського регіону, досліджено чинники його формування. Оцінено вплив окремих факторів на результативність діяльності підприємств переробної промисловості. Ключові слова: підприємства, переробна галузь, чинники, результативність, Київський регіон Проанализирована и проведена оценка состояния предприятий перерабатывающей промышленности Киевского региона, исследованы факторы его формирования. Оценено влияние отдельных факторов на результативность работы предприятий перерабатывающей промышленности. Ключевые слова: предприятия, перерабатывающая отрасль, факторы, результативность, Киевский регион. The paper analyzes and evaluates the state of the processing enterprises of the Kiev region, investigates the factors of its formation. The influence of individual factors on the effectiveness of the processing enterprises was estimated. Keywords: enterprises, processing industry, factors, effectiveness, the Kiev region 2012 Article Стан розвитку підприємств переробної галузі в регіональному аспекті: дослідження Київського регіону / П. Даніалі // Економіка пром-сті. — 2012. — № 3-4. — С. 22-28. — Бібліогр.: 6 назв. — укр. 1562-109Х https://nasplib.isofts.kiev.ua/handle/123456789/49324 334.7:332.1(477.41) uk Економіка промисловості application/pdf Інститут економіки промисловості НАН України |
| institution |
Digital Library of Periodicals of National Academy of Sciences of Ukraine |
| collection |
DSpace DC |
| language |
Ukrainian |
| topic |
Макроекономічні та регіональні проблеми розвитку промисловості Макроекономічні та регіональні проблеми розвитку промисловості |
| spellingShingle |
Макроекономічні та регіональні проблеми розвитку промисловості Макроекономічні та регіональні проблеми розвитку промисловості Даніалі, П. Стан розвитку підприємств переробної галузі в регіональному аспекті: дослідження Київського регіону Економіка промисловості |
| description |
Проаналізовано та оцінено стан підприємств переробної промисловості Київського регіону, досліджено чинники його формування. Оцінено вплив окремих факторів на результативність діяльності підприємств переробної промисловості.
Ключові слова: підприємства, переробна галузь, чинники, результативність, Київський регіон |
| format |
Article |
| author |
Даніалі, П. |
| author_facet |
Даніалі, П. |
| author_sort |
Даніалі, П. |
| title |
Стан розвитку підприємств переробної галузі в регіональному аспекті: дослідження Київського регіону |
| title_short |
Стан розвитку підприємств переробної галузі в регіональному аспекті: дослідження Київського регіону |
| title_full |
Стан розвитку підприємств переробної галузі в регіональному аспекті: дослідження Київського регіону |
| title_fullStr |
Стан розвитку підприємств переробної галузі в регіональному аспекті: дослідження Київського регіону |
| title_full_unstemmed |
Стан розвитку підприємств переробної галузі в регіональному аспекті: дослідження Київського регіону |
| title_sort |
стан розвитку підприємств переробної галузі в регіональному аспекті: дослідження київського регіону |
| publisher |
Інститут економіки промисловості НАН України |
| publishDate |
2012 |
| topic_facet |
Макроекономічні та регіональні проблеми розвитку промисловості |
| url |
https://nasplib.isofts.kiev.ua/handle/123456789/49324 |
| citation_txt |
Стан розвитку підприємств переробної галузі в регіональному аспекті: дослідження Київського регіону / П. Даніалі // Економіка пром-сті. — 2012. — № 3-4. — С. 22-28. — Бібліогр.: 6 назв. — укр. |
| series |
Економіка промисловості |
| work_keys_str_mv |
AT daníalíp stanrozvitkupídpriêmstvpererobnoígaluzívregíonalʹnomuaspektídoslídžennâkiívsʹkogoregíonu AT daníalíp sostoânierazvitiâpredpriâtiipererabatyvaûŝeiotraslivregionalʹnomaspekteissledovaniekievskogoregiona AT daníalíp statusofdevelopmentofproceccingindustryinterprisesinregionalaspectstudyofthekievregion |
| first_indexed |
2025-11-30T11:58:08Z |
| last_indexed |
2025-11-30T11:58:08Z |
| _version_ |
1850216433028431872 |
| fulltext |
–––––––––––––––––––––––––– Економіка промисловості Economy of Industry ––––––––––––––––––––––––––
22 ISSN 1562-109X
2012, № 3-4 (59-60)
УДК 334.7:332.1(477.41) Педрам Даніалі,
аспірант
Європейський університет, Київ
СТАН РОЗВИТКУ ПІДПРИЄМСТВ ПЕРЕРОБНОЇ ГАЛУЗІ
В РЕГІОНАЛЬНОМУ АСПЕКТІ: ДОСЛІДЖЕННЯ КИЇВСЬКОГО РЕГІОНУ
Забезпечення сталого розвитку націо-
нальної економіки та подальше зростання
всіх її показників є першочерговим завдан-
ням керівництва України, основною метою
державної інвестиційної політики, що здій-
снюється сьогодні. Проте досвід економічно
розвинутих країн свідчить: розбудова еконо-
міки держави неможлива без перегляду якіс-
ної структури процесів, що відбуваються в
економіці; без збільшення обсягів інвести-
ційних коштів, які залучаються до всіх галу-
зей вітчизняного виробництва; без поліпшен-
ня загального рівня інвестиційної діяльності,
що може здійснюватись лише на базі іннова-
ційних структурно-технологічних змін.
Унаслідок того що Україна протягом
декількох років перебувала у стані глибокої
економічної кризи, зараз сучасний стан її ви-
робництва характеризується високим рівнем
зносу основних фондів, їх фізичною та мора-
льною застарілістю. Особливо це стосується
галузей, що належать до переробного ком-
плексу країни, який зазнав найбільших втрат.
Єдиним виходом із такого становища є пере-
ведення всіх виробництв, за допомогою
інноваційної моделі розвитку, на якісно но-
вий рівень функціонування. Це допоможе
стабілізувати розвиток економіки, зробити
вітчизняні підприємства переробної галузі
конкурентоспроможними імпортерами висо-
коякісних продуктів, розширити ринок збуту
продукції національних товаровиробників на
міжнародному ринку товарів та послуг.
У зв`язку з цим дослідження перероб-
них підприємств Київського регіону досить
актуальне з боку визначення всіх сучасних
проблем галузі.
Різноплановими дослідженнями цієї
проблеми займались і зробили вагомий вне-
сок у її розвиток такі вчені, як Г. Багратян,
І. Кравченко, Т. Мостенська, В. Ситник та ін.
Метою статті є дослідження стану
переробної промисловості.
Наукова новизна статті полягає у фор-
муванні інструментів удосконалення ефекти-
вності діяльності та напрямів розвитку підп-
риємств переробної галузі в Київському регі-
оні.
Переробна промисловість підтримує
міцні зв’язки із сільським господарством,
машинобудуванням, яке постачає переробне
технологічне устаткування хімічній, мікро-
біологічній та харчовій промисловості. Між
переробною і харчовою промисловістю існує
тісний зв’язок. Переробні галузі постачають
сировину харчовій промисловості для по-
дальшої її переробки, зокрема – спирт, олію,
крохмаль, цукор тощо. Найефективніші
зв’язки переробних підприємств існують із
сільським господарством. Процес взаємодії
сільського господарства з переробними галу-
зями ґрунтується на організаційно-економіч-
ній технологічній єдності виробництва, збе-
рігання і переробки продукції рослинництва і
тваринництва. Переробна промисловість до-
повнює харчову і постачає сировину та на-
півфабрикати для подальшої переробки. Ак-
тивні процеси міжнародної інтеграції актуа-
лізують завдання підвищення ролі перероб-
ної промисловості, її економічного зростання
й конкурентоспроможності на внутрішньому
та зовнішньому ринках.
Переробна промисловість є однією з
найважливіших складових загальнонаціона-
льної системи будь-якої держави, її функція
полягає в оптимальному задоволенні потреб
населення країни якісними, економічно й
фізично доступними продуктами харчування
при переважному продовольчому самозабез-
печенні держави з корективами на участь у
глобалізаційних процесах [1, с. 32].
Київський регіон має добре розвинену
переробну промисловість, на сучасному етапі
однією з актуальних проблем у цій сфері є
формування достатньої сировинної бази. Від
кількості і якості сировини залежить обсяг
© П. Даніалі, 2012
–––––––––––––––––––––– Економіка промисловості Экономика промышленности ––––––––––––––––––––––
ISSN 1562-109X 23
2012, № 3-4 (59-60)
виробництва кінцевої продукції. Створення
компактних сировинних зон навколо пере-
робних підприємств диктується не лише ско-
роченням транспортних витрат, але й тим,
що у багатьох переробних галузях можна
використати різну сировину для отримання
кінцевої продукції.
Розвиток переробних галузей має оріє-
нтуватися на підтримання балансу між сиро-
винною базою та потужностями промислово-
сті, а також між обсягами виробництва кін-
цевої продукції та можливостями її реаліза-
ції. Неузгодженість в обсягах сировинних
ресурсів і розмірах виробничої потужності
призводить до порушення ритму роботи,
надмірного продовження чи скорочення три-
валості виробничого періоду, недовикорис-
тання виробничих потужностей, нераціона-
льних перевезень сировини і продукції.
Динаміка розвитку переробної промис-
ловості м. Києва за більшістю видів продук-
ції характеризується нарощуванням обсягів
виробництва (див. таблицю).
Таблиця
Виробництво основних видів промислової продукції переробної галузі
у м. Києві за 2003-2011 рр.
Показники 2003 2006 2007 2008 2009 2010 2011
1 2 3 4 5 6 7 8
Риба в’ялена, сушена чи солона,
крім філе з риби, т 605 609 536 308 286 173 174
Вироби ковбасні, т 10612 10620 8186 6480 2975 1435 1028
Вироби хлібобулочні, тис. т 301,9 245,1 219,4 216,2 187,2 182,9 179,7
Пальта, напівпальта, накидки,
плащі, куртки теплі типу "парки"
чи "аляски" та аналогічні вироби
чоловічі та хлопчачі, з тканини,
тис. шт. 60,6 2,4 6,4 4,5 2,8 4,8 6,5
Пальта, напівпальта, накидки,
плащі, куртки теплі типу "парки" чи
"аляски" та аналогічні вироби жіночі
та дівчачі, з тканини, тис. шт. 177,0 27,4 19,6 26,9 22,1 9,3 4,7
Костюми чоловічі та хлопчачі, з
тканини, тис. шт. 115,6 107,9 106,2 89,4 55,5 57,7 63,5
Костюми жіночі та дівчачі, з ткани-
ни, тис. шт. 22,2 6,2 3,9 4,2 2,6 2,4 1,4
Трикотаж спідній, тис. шт. 1343 1262 1342 1456 1265 897 776
Трикотаж верхній, тис. шт. 771,9 658,9 554,4 451,6 238,0 341,9 230,4
Взуття, тис. пар 3741 2487 1462 717 556 1167 738
Деревина, уздовж розпиляна чи
розколота, завтовшки більше 6 мм,
тис. м3 19,9 16,8 19,6 14,1 7,6 6,3 10,2
Вікна, двері, їх рами та пороги,
дерев’яні, тис. м2 298,2 121,8 92,0 68,0 38,2 54,0 56,2
Папір та картон, т 1017 1391 79 508 66 137 715
Друкування газет, які виходять
менше чотирьох разів на тиждень,
млн примірників 4-шпальтових
газет формату А2 975 1208 1044 1001 935 781 712
Друкування книг, млн аркушів
відбитків, приведених до формату
60 на 90 см 387,5 485,0 411,2 444,2 242,5 204,4 275,9
–––––––––––––––––––––––––– Економіка промисловості Economy of Industry ––––––––––––––––––––––––––
24 ISSN 1562-109X
2012, № 3-4 (59-60)
Закінчення таблиці
1 2 3 4 5 6 7 8
Фарби та лаки на основі полімерів, т 18104 21215 21223 19403 10900 12421 13534
Препарати лікарські на основі
антибіотиків, т 332,2 420,1 381,5 369,6 339,1 374,4 330,4
Препарати лікарські на основі
гормонів, т 70,7 70,4 99,0 94,2 74,7 95,5 79,1
Мило та органічні поверхнево-
активні препарати для використання
в туалетних цілях, т 613 1014 1325 1099 799 568 623
Засоби миючі та для чищення для
роздрібної торгівлі, т 13975 24758 25278 33784 27577 28711 27875
Плити та плитки керамічні, тис. м2 2088 6866 10138 13179 14813 15726 18967
Стінові матеріали, млн шт. умов.
цегли 258,4 238,8 246,4 192,0 58,6 59,6 80,3
Суміші бетонні, готові для викори-
стання, тис. т 3183 6950 8571 8471 3550 3963 6139
Суміші будівельні та бетони (сухі),
крім суміші бетонної готової, тис. т 682,8 901,3 1110,0 952,7 499,6 511,7 802,7
Металоконструкції будівельні
збірні, т 5277 4485 3541 3990 1266 1778 1878
Котли центрального опалення, шт. 5376 2335 696 243 291 572 391
Апарати касові, шт. 5780 22716 27037 28841 24520 33874 31598
Газоміри, включаючи калібрувальні,
тис. шт. 237,0 358,4 317,8 264,3 131,4 76,3 113,5
Лічильники електроенергії, вклю-
чаючи калібрувальні, тис. шт. 294,5 521,5 817,9 1154,2 1267,5 1284,8 1386,7
Поряд із цим спостерігаються зворотні
тенденції щодо виробництва окремих видів
продукції, спричинені об'єктивними причи-
нами: у цукровиробництві – зменшенням ви-
рощування цукрових буряків, у галузі вироб-
ництва хлібобулочних виробів – зменшенням
споживання в регіоні. Зниження виробництва
м'ясних виробів, спричинене як занепадом
галузі скотарства, так і заміщенням значної
частини пропозиції за рахунок імпорту ана-
логічної продукції [5].
Аналіз структури реалізованої про-
дукції за видами економічної діяльності за
2011 р. порівняно з 2010 р. (рис. 1) свідчить
про зростання частки невисокотехнологічних
галузей:
виробництва та розподілення електро-
енергії, газу та води з 24,9 до 27,8%;
виробництва іншої неметалевої про-
дукції – з 5,1 до 6,1%;
металургійного виробництва та вироб-
ництва готових металевих виробів – з 3,5 до
3,8%.
У той же час частка високотехноло-
гічних галузей поступово скорочується:
машинобудування – з 12,0 до 11,7%;
хімічної та нафтохімічної промисло-
вості – з 17,2 до 16,4%.
Такі структурні зрушення відповідають
загальнодержавній тенденції щодо збільшен-
ня частки добувної промисловості та вироб-
ництва продукції з низьким ступенем пере-
робки.
Структурні зрушення, що притаманні
національній економіці, також відбуваються і
в економіці столиці, яка по праву займає лі-
дируючі позиції як національний центр кон-
центрації підприємницької активності. Осно-
вною тенденцією є поступове збільшення
кількості малих підприємств.
Треба зазначити, що концентрація ма-
лих підприємств на 10 тис. осіб у Києві наба-
гато перевищує середній рівень по країні
(рис. 2).
–––––––––––––––––––––– Економіка промисловості Экономика промышленности ––––––––––––––––––––––
ISSN 1562-109X 25
2012, № 3-4 (59-60)
22,40%
0,80%
11,70%
17,20%5,10%
3,50%
12,00%
0,70%
24,90%2010
21,60%
0,80%
9,50%
16,40%
6,10%
3,80%
11,70%
0,70%
27,80%
2011
харчова промисловість
легка промисловість
целюлозно-паперове виробництво
хімічна та нафтохімічна промисловість
виробництво іншої неметалевої продукції
металургійне виробництво
машинобудування
оброблення деревини
виробництво та розподілення електроенергії, газу та води
Рис. 1. Структура виробництва продукції за видами промислової діяльності
м. Києва у 2011 р. порівняно з 2010 р. [6]
Рис. 2. Кількість малих підприємств на 10 тис. осіб у 2008-2010 рр., од.
243 258 250
63
0
50
100
150
200
250
300
2008 2009 2010
кількість підприємств на
10 тис. осіб
середнє по Україні
–––––––––––––––––––––––––– Економіка промисловості Economy of Industry ––––––––––––––––––––––––––
26 ISSN 1562-109X
2012, № 3-4 (59-60)
Крім того, з 2 млн зайнятих праців-
ників малих підприємств в Україні в цілому
399 тис. (20%) за результатами 2010 р. пра-
цювало у столиці; з 478,2 млрд грн продукції,
реалізованої малими підприємствами Укра-
їни у 2010 р. понад 151,6 млрд грн (31,7%)
було реалізовано київськими підприємствами
[6].
Більшість малих підприємств міста є
прибутковими: у 2010 р. вони становили
56,9% від загальної кількості (у 2009 р. –
53,8%). Середній рівень заробітної плати
найманих працівників малих підприємств
постійно збільшується: у 2010 р. порівняно з
2009 р. він зріс на 10,7% і становив 1838,61
грн (у 2009 р. – 1660,15 грн).
У 2010 р. у м. Києві здійснювали свою
діяльність 206,8 тис. фізичних осіб –
суб'єктів підприємницької діяльності (у
2007 р. – 77 тис., у 2006 р. – 68,7 тис.).
Структура розподілу кількості СПД за вида-
ми економічної діяльності є дуже нерівно-
мірною (рис. 3). Так, більшість підприємців у
2010 р. працювали у торгівлі, ремонті авто-
мобілів, побутових виробів та предметів осо-
бистого вжитку – 51,2%, 19,7% підприємців
займалися операціями з нерухомим майном,
орендою, інжинірингом та наданням послуг
підприємцям.
Рис. 3. Структура СПД за видами економічної діяльності у 2010 р.
Таким чином, підприємництво продов-
жує відігравати помітну роль у формуванні
економічного простору м. Києва, формуючи
при цьому істотну частину валового регіо-
нального продукту, виконуючи також важли-
ву соціальну функцію [5].
Одним із показників, який характери-
зує ефективність виробничого потенціалу, є
рівень завантаженості виробничих потужно-
стей.
Тенденції скорочення чисельності пра-
цівників у переробній промисловості спри-
чинені об’єктивними вимогами ринкового
середовища, яке потребує оптимізації вироб-
ництва.
Структура оплати праці по підприємс-
твах переробної промисловості вказує, що
найбільший фонд оплати праці сконцентро-
ваний у лікеро-горілчаній галузі, у якій і
найвища середньомісячна заробітна плата –
2520 грн.
Основним завданням діяльності під-
приємств переробної промисловості є забез-
печення споживчих потреб населення відпо-
відного регіону та збільшення його експорт-
ного потенціалу.
Торгівля; ремонт
автомобілів,
побутових виробів та
предметів особистого
вжитку
51,30%
Діяльність готелів та
ресторанів
1,60%
Діяльність
транспорту
та зв'язку
5,80%
Фінансова
діяльність
1,40%
Операції з
нерухомим
майном, оренда,
інжиніринг та
надання послуг
підприємцям
19,70%
Освіта
0,50%
Охорона здоров'я та
надання соціальної
допомоги
0,60%
Інша діяльність
8,40%
Сільське
господарство, лісове
господарство
0,80% Промисловість
7,10%
Будівництво
2,90%
–––––––––––––––––––––– Економіка промисловості Экономика промышленности ––––––––––––––––––––––
ISSN 1562-109X 27
2012, № 3-4 (59-60)
Переробна промисловість може забез-
печити потреби населення досліджуваного
регіону за всіма основними продуктами хар-
чування, окрім м’ясопродуктів. Їх вироб-
ництво переробними підприємствами скла-
дає лише близько 50% від фонду споживання
області. З іншої продукції галузі в регіоні
існує перевиробництво, тому продукція реа-
лізується за межами області, у тому числі й
на експорт. Для переробних підприємств мо-
лока та м’яса існують спільні проблеми, зок-
рема: якість сировини, що, у свою чергу, сут-
тєво впливає на виробництво молочної та
м’ясної продукції й загострює проблему збу-
ту, особливо на експорт; технологічне осна-
щення молокозаводів і м’ясокомбінатів; не-
достатній захист споживачів молочної та
м’ясної продукції від неякісних товарів (ви-
сокого вмісту речовин, шкідливих для здо-
ров’я людини).
Основними напрямами підвищення
ефективності роботи переробних галузей є
реконструкція матеріально-технічної бази на
основі науково-технічного прогресу, вдоско-
налення економічних відносин між виробни-
ками сільськогосподарської сировини та її
переробниками, підвищення якості продукції
[4, с. 20] .
Важливим завданням є усунення дис-
пропорцій між сировинними ресурсами й
виробничими потужностями для їх перероб-
ки. Ця диспропорція полягає в нестачі поту-
жностей для своєчасної переробки сировини,
а також нестабільності сировинної бази.
Найближчим завданням у цьому напрямі є
зміцнення сировинних зон підприємств цук-
рової та м'ясо-молочної промисловості, на-
ближення переробних виробництв до сільсь-
когосподарських підприємств. Це сприятиме
скороченню витрат на перевезення сировини,
а також зменшенню її втрат.
У цукровій промисловості необхідно
вирішити проблему технічного рівня устат-
кування, поліпшення якості цукру, збільшен-
ня його виходу при переробці цукросирови-
ни, зниження витрат ресурсів на одиницю
продукції.
У плодоовочевій промисловості важ-
ливою проблемою є скорочення витрат руч-
ної праці, оптимізація сировинних зон, під-
вищення технічного рівня виробництва та
розширення асортименту переробки овочів.
Переоснащення м'ясної промисловості здійс-
нюватиметься за рахунок автоматизації ви-
робництва, конвеєризації забою та переробки
худоби, технології швидкого охолодження і
заморожування, збільшення напівфабрикатів,
розфасованих і упакованих м’ясопродуктів.
У молочній промисловості поряд із
розширенням асортименту й поліпшенням
якості продукції доцільно поліпшити техно-
логію виробництва, налагодити випуск про-
дукції дієтичного та лікувального характеру.
Вирішення невідкладних проблем технічного
переоснащення та впровадження нових тех-
нологій у переробних галузях тісно пов'язане
з формуванням нового господарського меха-
нізму, розвитком різноманітних форм влас-
ності, переходом до ринкових відносин.
Переробні підприємства Київського
регіону доцільно оснастити новітнім техно-
логічним обладнанням (налагодивши його
власне виробництво), яке забезпечувало б
глибоку переробку молока. Певний поштовх
розвитку молочнопромислового підкомплек-
су може дати поглиблення інтеграції сільсь-
когосподарських (включаючи фермерські та
особисті господарства населення) і перероб-
них підприємств, оптової та роздрібної торгі-
влі шляхом створення різних форм агропро-
мислових асоціацій, об’єднань, корпорацій
тощо [2, с. 11].
В Україні останніми роками в багато
разів скоротилося виробництво сільськогос-
подарської продукції, продовольча незалеж-
ність держави по багатьох позиціях загубле-
на.
Некерований розвиток ринкових відно-
син у переробній промисловості призводить
до деградації. Спроби побудови систем дер-
жавного регулювання в переробній промис-
ловості за західним зразком виявилися недо-
сконалими. Багато постанов і розпоряджень
Уряду України з фінансової підтримки підп-
риємств переробної промисловості не вико-
нані або ж їх виконання здійснювалося з ве-
ликим запізненням, яке знижувало їх ефекти-
вність.
Незважаючи на зниження рівня харчу-
вання в Україні, є високі потенційні можли-
–––––––––––––––––––––––––– Економіка промисловості Economy of Industry ––––––––––––––––––––––––––
28 ISSN 1562-109X
2012, № 3-4 (59-60)
вості попиту на продовольство при зростанні
реальних доходів і при стабілізації цін, яка
може стимулювати збільшення виробництва
і зростання його ефективності.
Проведені дослідження дозволили зро-
бити висновки та сформувати пропозиції що-
до розв’язання наукової проблеми забезпе-
чення ефективного використання виробничо-
го потенціалу підприємств переробної про-
мисловості. Сучасна економічна ситуація
характеризується жорсткою конкуренцією.
Для того щоб у такій ситуації перероб-
ні підприємства могли не тільки виживати,
але й успішно розвиватися, їм необхідно ви-
пускати якісну, а отже, і конкурентоспромо-
жну продукцію. Для реалізації цього завдан-
ня підприємствам потрібно прийняти страте-
гію стабільного економічного розвитку на
основі розробки й упровадження комплексу
заходів, в основі яких покладено структурно-
технологічну схему формування організацій-
но-економічного механізму стабілізації еко-
номіки підприємств переробної промислово-
сті.
Література
1. Багратян Г.А. Світова криза та Ук-
раїна: проблеми й нові підходи до фінансо-
вого регулювання / Г.А. Багратян, І.С. Крав-
ченко // Фінанси України. – 2009. –
№ 4 (161). – С. 33-41.
2. Модернізація України – наш стра-
тегічний вибір: Щорічне послання Президен-
та України до Верховної Ради України. – К.,
2011. – С. 125.
3. Мостенська Т. Стан та перспективи
розвитку ринку продовольчих товарів в
Україні / Т. Мостенська // Харчова і перероб-
на промисловість. – 2009. – № 1. – С. 8-12.
4. Ситник В.П. Трансформація АПК
України в ринкові умови / В.П. Ситник. – К.:
ІАЕ, 2002. – 518 с.
5. Сайт Державного комітету стати-
стики України [Електронний ресурс]. – Ре-
жим доступу: http://www.ukrstat.gov.ua.
6. Сайт Головного управління стати-
стики м. Києва [Електронний ресурс]. – Ре-
жим доступу: www.gorstat.kiev.ua.
Надійшла до редакції 22.10.2012 р.
|