Поправка на щільність грунту при визначенні його вологості нейтронними вологомірами - Кетов, А.Ю.; Іващенко, С.О.; Звольський, С.Т. (Доповіді НАН України, 2012)
Експериментально підтверджена запропонована авторами поправка на щільність грунту при визначенні його вологості нейтронними вологомірами. Поправка уможливлює побудову єдиної градуювальної залежності для усього діапазону можливих змін щільності грунту. Використання поправки на щільність грунту спрощує інтерпретацію показань нейтронного вологоміра. Экспериментально подтверждена предложенная авторами поправка на плотность грунта при определении его влажности нейтронными влагомерами. Поправка делает возможным построение единой градуировочной зависимости для всего диапазона возможных изменений плотности грунта. Использование поправки на плотность грунта упрощает интерпретацию показаний нейтронного влагомера. The correction factor on the density of soil at the determination of its moisture by neutron moisture gauges, which was proposed by authors, is experimentally confirmed. The correction factor makes it possible to construct the common graduate relation for the whole range of possible changes of the soil density. The use of the correction factor simplifies the interpretation of the readings of neutron moisture gauges.