Інгібування протеїнтирозинфосфатаз фосфоновими кислотами на платформі калікс[4]арену й тіакалікс[4]арену - Труш, В.В.; Танчук, В.Ю.; Кононець, Л.А.; Драпайло, А.Б.; Кальченко, В.І.; Вовк, А.І.; Кухар, В.П. (Доповіді НАН України, 2012)
Вперше показано, що калікс[4]арен- й тіакалікс[4]арен-тетракіс-метилфосфонові кислоти інгібують людську протеїнтирозинфосфатазу 1В з IC50 у низькомікромолярному діапазоні значень. Фосфорильований тіакалікс[4]арен демонстрував сильніший ефект на фермент, ніж його калікс[4]ареновий аналог. Обидва макроциклічні інгібітори були селективними у порівнянні з РТР-LAR, однак не виявляли селективності або були мало селективними у порівнянні з РТР-β і Т-клітинною протеїнтирозинфосфатазою. Отримані результати вказують на перспективність фосфонатних похідних калікс[4]арену для пошуку нових інгібіторів РТР 1В. Впервые показано, что каликс[4]арен- и тиакаликс[4]арен-тетракис-метилфосфоновые кислоты ингибируют человеческую протеинтирозинфосфатазу 1В с IC50 в низкомикромолярном диапазоне значений. Фосфорилированный тиакаликс[4]арен демонстрировал более сильное влияние на фермент, чем его каликс[4]ареновий аналог. Оба макроциклические ингибиторы были селективными по сравнению с РТР-LAR, однако не проявляли селективность или же были мало селективными по сравнению с Т-клеточной протеинтирозинфосфатазой и РТР-β. Полученные результаты свидетельствуют о перспективности фосфонатных производных каликс[4]арена для поиска новых ингибиторов РТР 1В. It is shown for the first time that calix[4]arene and thiacalix[4]arene-tetrakis-methylphosphonic acids inhibit the activity of human protein tyrosine phosphatase 1B with IC50 values in the low micromolar range. The phosphorylated thiacalix[4]arene displayed a stronger effect on the enzyme than its calix[4]arene analogue. Both macrocyclic compounds are selective over PTP-LAR, but show no selectivity or low selectivity over T-cell PTP and PTP-β. The results indicate that (thia)calix[4]arene phosphonate derivatives can be considered as promising candidates in the search for new PTP1B inhibitors.