Узагальнене кінетичне рівняння Енскога - Гап'як, І.В.; Герасименко, В.І. (Доповіді НАН України, 2012)
На основі кінетичних кластерних розкладів кумулянтів груп операторів системи пружних куль обгрунтовано нелінійне кінетичне рівняння Енскога та його узагальнення. Для початкових станів, які визначаються одночастинковою інтегровною функцією розподілу, встановлено еквівалентність задач Коші для ієрархії рівнянь ББГКІ та узагальненого кінетичного рівняння Енскога. На основе кинетических кластерных разложений кумулянтов групп операторов системы упругих шаров обосновано нелинейное кинетическое уравнение Энскога и его обобщения. Для начальных данных, которые определяются интегрируемой одночастичной функцией распределения, установлена эквивалентность задач Коши для иерархии уравнений ББГКИ и обобщенного кинетического уравнения Энскога. On the basis of kinetic cluster expansions of the cumulants of groups of operators of a hard sphere system, the nonlinear kinetic Enskog equation and its generalizations are justified. It is established that, for initial state which is determined by the integrable one-particle distribution function, the Cauchy problems of the BBGKY hierarchy and the generalized kinetic Enskog equation are equivalent.