Вплив хронічної дії іонізуючої радіації на насіннєве потомство очерету звичайного у водоймах Чорнобильської зони відчуження - Шевцова, Н.Л.; Явнюк, А.А.; Гудков, Д.І. (Доповіді НАН України, 2012)
Досліджено біологічні характеристики очерету звичайного (Phragmites australis (Trin) Ex. Steud.) в умовах хронічної дії іонізуючого опромінення. Проаналізовано показники життєздатності та порушень у насіннєвого потомства рослин. Встановлено низькі показники життєздатності, істотні порушення процесу онтогенезу та високий відсоток аномалій паростків насіння з водойм, де потужність поглиненої дози на рослини літоралі становить від 2 до 12 сГр/рік. Исследованы биологические характеристики тростника обыкновенного (Phragmites australis (Trin) Ex. Steud.) в условиях хронического воздействия ионизирующего излучения. Проанализированы показатели жизнеспособности и нарушений у семенного потомства растений. Отмечены низкие показатели жизнеспособности, существенные нарушения процесса онтогенеза и высокий процент аномалий у проростков семян из водоемов, где мощность поглощенной дозы на растения литорали составляет от 2 до 12 сГр/год. Results of the investigation of common reed's (Phragmites australis (Trin) Ex. Steud.) biological characteristics under conditions of long-term ionizing radiation impact are represented. Indices of seeds' vitality and disorders are analyzed. Low vitality indices, significant ontogenesis disorders, and high percent of abnormalities of germs are determined in water bodies, where littoral plants receive the absorbed dose in a low-dose range of 1–12 cGy year^−¹.