Глутатіон S-трансферазна активність клітин печінки мишей за умов відсутності запасів ретиноїдів - Марченко, М.М.; Копильчук, Г.П.; Шмараков, І.О.; Бучковська, І.М. (Доповіді НАН України, 2012)
Досліджено глутатіон S-трансферазну активність у клітинах печінки мишей за умов відсутності запасів ретиноїдів. Показано, що в мікросомній фракції печінки тварин при дефіциті вітаміну А, викликаному аліментарною депривацією надходження цього есенціального фактора, спостерігається зниження ензиматичної активності глутатіон S-трансферази. Аналогічна тенденція відзначається в мікросомній фракції нокаутних мишей. У постмікросомній фракції клітин печінки тварин, які перебували на вітамін А-дефіцитній дієті, відбувається підвищення глутатіон S-трансферазної активності та вмісту відновленого глутатіону. Водночас, при використанні трансгенного підходу у моделюванні відсутності запасів ретиноїдів, показники ензиматичної активності глутатіон S-трансферази та вмісту відновленого глутатіону в групі нокаутних тварин не виявляли достовірних відмінностей відносно контролю. Исследовали глутатион S-трансферазную активность в клетках печени мышей в условиях отсутствия запасов ретиноидов. Показано, что в микросомальной фракции печени животных при дефиците витамина А, вызванном алиментарной депривацией поступления этого эссенциального фактора, наблюдается снижение энзиматической активности глутатион S-трансферазы. Аналогичная тенденция наблюдается в микросомальной фракции нокаутных мышей. В постмикросомальной фракции клеток печени животных, находящихся на витамин А-дефицитной диете, происходит повышение глутатион S-трансферазной активности и содержания восстановленного глутатиона. Одновременно, при использовании трансгенного подхода в моделировании отсутствия запасов ретиноидов, показатели энзиматической активности глутатион S-трансферазы и содержания восстановленного глутатиона в группе нокаутных животных достоверно не отличались от контрольных величин. The paper deals with the glutathione S-transferase activity studied in mouse liver cells under conditions of retinoid stores deprivation. The decrease of glutathione S-transferase activity is shown in the liver microsomal fraction of animals nutritionally deprived with vitamin A and knockout animals as well. In the postmicrosomal fraction of liver cells of animals kept on vitamin A deficient diet, the increase of the glutathione S-transferase activity and the level of reduced glutathione is observed. At the same time, using a transgenic approach, no differences in the glutathione S-transferase activities and the levels of reduced glutathione as compared to those in the control group are shown.