Відображення визначених законом пріоритетних напрямів розвитку науки і техніки у публікаціях українських учених - Корецький, А.І. (Наука та наукознавство, 2012)
Проаналізовано динаміку публікаційної активності вчених у період 2001–2009 років. Виявлено невідповідності щодо узгодження тематичних розділів реферативної бази даних «Україніка наукова» зі стандартами класифікації видів науково-технічної діяльності. Визначено лідируючі напрями розвитку науки і техніки, котрі відображаються у публікаційній активності українських вчених, та оцінено їх взаємозв’язок із затвердженими національними пріоритетами. На прикладі показників реферативної бази даних «Україніка наукова» та Держкомстату доведено, що реальної політики пріоритетів у нашій державі не спостерігається, її проведення на законодавчому рівні втратило свій сенс. Проанализировано динамику публикационной активности ученых в период с 2001–2009 годов. Определены несоответствия согласования тематических разделов реферативной базы данных «Україніка наукова» со стандартами классификации видов научно-технической деятельности. Определены лидирующие направления развития науки и техники, которые отображаются в публикационной активности украинских ученых, и оценена их взаимосвязь с утвержденными национальными приоритетами. На примере показателей реферативной базы данных «Україніка наукова» и Госкомстата доказано, что реальной политики приоритетов в нашем государстве не наблюдается, ее проведение на законодательном уровне потеряло свой смысл. The dynamics of publication activity of Ukrainian scientists in 2001-2009 is analyzed. Inconsistencies between thematic sections of the reference database “Ukrainika naukova” and S&T activities classification criteria are found. The leading S&T fields are defined, which are reflected in publication activity of Ukrainian scientists, and their correlation with legally adopted national priorities is evaluated. Inexistence of a real priority policy in Ukraine and its legal senselessness is proved by use of indicators of the reference database “Ukrainika naukova”.