Досвід проведення щорічних молодіжних конференцій з історії науки і техніки - Литвинко, А.С.; Пономаренко, Л.П. (Наука та наукознавство, 2012)
У статті висвітлюється 10-річний досвід молодіжних конференцій з історії науки і техніки, які з 2002 р. проводить відділ історії науки і техніки Центру досліджень науково-технічного потенціалу та історії науки ім. Г.М.Доброва та фізико-математичний факультет Національного технічного університету України «Київський політехнічний інститут». Показано, що історико-наукові дослідження мають світоглядну спрямованість, тому участь у конференції сприяє усвідомленню студентською молоддю ролі науки, техніки та освіти, їх історії та сучасного стану. В статье освещается 10-летний опыт молодежных конференций по истории науки и техники, которые с 2002 г. проводит отдел истории науки и техники Центра исследований научно-технического потенциала и истории науки им. Г.М.Доброва и физико-математический факультет Национального технического университета Украины «Киевский политехнический институт». Показано, что историко-научные исследования имеют мировоззренческую направленность, поэтому участие в конференции способствует осознанию студенческой молодежью роли науки, техники и образования, их истории и современного состояния. A review of 10 years long experience of youth conferences on science and technology history, held since 2002 by the Department of Science History Studies of G.M.Dobrov Center for Science & Technology Potential and Science History Studies of National Academy of Sciences of Ukraine and Physics and Mathematics Department of the National Technical University of Ukraine «Kyiv Polytechnic Institute» is contained. It is shown that because science history studies foster the scientific outlook, participation in the conferences encourages the youth’ awareness of the role of science, technology and education, their history and current performance.