Еволюція моделей ієрархічної будови Всесвіту - Колтачихіна, О.Ю. (Наука та наукознавство, 2012)
Вперше в україномовній науковій літературі детально досліджено історію розвитку ієрархічних моделей Всесвіту. Перша ідея космічної ієрархії ґрунтувалась на вихровій гіпотезі Р. Декарта і була запропонована Е. Сведенборгом. Докладно проаналізовано модель острівного Всесвіту Т.Райта, моделі ієрархічної будови Всесвіту І. Канта та Й. Ламберта, що ґрунтувались на теорії тяжіння І. Ньютона. Показано подальший розвиток ідей І. Ламберта у працях К. Шарльє. Впервые в украинской научной литературе детально исследована история развития иерархических моделей Вселенной. Первая идея космической иерархии основывалась на вихревой гипотезе Р. Декарта и была предложена Э.Сведенборгом. Детально проанализированы модель островной Вселенной Т.Райта, модели иерархического строения Вселенной И. Канта и И. Ламберта, которые основывались на теории тяготения И. Ньютона. Показано дальнейшее развитие идей И. Ламберта в трудах К. Шарлье. The history of hierarchical models of the Universe is studied for the first time in the Ukrainian language literature. The earliest idea of cosmic hierarchy was grounded on vortical hypothesis of R. Descartes, and was brought forward by E. Swedenborg. Subjects to detailed analysis are the model of insular Universe by T. Wright, the models of hierarchical building of the Universe by I. Kant and I. Lambert, based on the gravitation theory of I. Newton. Further development of I. Lambert ideas in works of C.Charlier is shown.