Исследовательская программа школы В.И. Вернадского в Московском университете - Оноприенко, В.И. (Наука та наукознавство, 2012)
Программа идентификации научных школ приобрела на постсоветском пространстве высокую популярность и знаковость. Тем не менее, выделяя научные школы, нередко забывают учитывать главный их признак – наличие исследовательской программы. Научные школы различаются именно своими конкурирующими исследовательскими программами. Реконструкция исследовательской программы научной школы всегда трудоёмка и представляет нетривиальную задачу для историка и социолога науки. В статье предпринята попытка реконструкции исследовательской программы школы минералогов В.И.Вернадского в Московском университете, которая сформировалась за два десятка лет, в течение которых он возглавлял кафедру минералогии. Програма ідентифікації наукових шкіл набула на пострадянському просторі високу популярність і знаковість. Разом з тим, виділяючи наукові школи, часто-густо забувають враховувати головну їх ознаку – наявність дослідної програми. Наукові школи розрізняються саме своїми конкуруючими дослідницькими програмами. Реконструкція дослідницької програми наукової школи завжди трудомістка і є нетривіальним завданням для історика і соціолога науки. У статті зроблена спроба реконструкції дослідницької програми школи мінералогів В.І. Вернадського в Московському університеті, яка сформувалася за два десятка років, протягом яких він очолював кафедру мінералогії. The program for identification of academic schools has gained great popularity and merit across the post-soviet area. However, when identifying academic schools, their central feature, availability of a research program, tends to be overlooked. The competitive research program is an outstanding feature of an academic school. Reconstruction of the research program of an academic school has always been labor-intensive and nontrivial task for a historian or sociologist of science. The article shows an attempt for reconstruction of the research program of the mineralogical school of V.I. Vernadsky in Moscow University, which established in the two decades when he was supervising the mineralogy cathedra.