В.И. Вернадский и проблема перемещения центров научной активности - Пилипенко, А.П. (Наука та наукознавство, 2012)
Рассмотрены взгляды В.И. Вернадского по проблеме перемещения центров научной активности, а также публикации других ученых, оказавших особое влияние на развитие данной проблемы в XX в. Анализируются некоторые методологические аспекты концепции перемещения центров научной активности. Розглянуто погляди В.І. Вернадського з проблеми переміщення центрів наукової активності, а також публікації інших учених, що особливо вплинули на розвиток даної проблеми в XX ст. Аналізуються деякі методологічні аспекти концепції переміщення центрів наукової активності. V.I. Vernadsky’s views on the issue of shifting scientific activity centers, and publications of other scientists who made considerable impact on this problem in XX century are considered. Some methodological aspects of the concept of moving of scientific activity centers are analyzed.