Роль международной мобильности ученых на разных этапах истории науки Украины - Наумовец, A.Г.; Попович, А.С. (Наука та наукознавство, 2012)
В статье освещается эволюция международного сотрудничества ученых Украины с зарубежными исследователями. Продемонстрировано огромное влияние стажировки отечественных ученых в крупнейших научных центрах мира, совместных исследований с зарубежными исследователями для становления науки в Украине, развития сети научных учреждений и высших учебных заведений. Охарактеризовано основные тенденции международного сотрудничества ученых Национальной академии наук и миграции научных работников в последние десятилетия. У статті висвітлюється еволюція міжнародного співробітництва вчених України з зарубіжними дослідниками. Продемонстровано величезний вплив стажування вітчизняних учених у найбільших наукових центрах світу, спільних досліджень із зарубіжними дослідниками для становлення науки в Україні, розвитку мережі наукових установ та вищих навчальних закладів. Охарактеризовано основні тенденції міжнародної співпраці вчених Національної академії наук України та міграції наукових працівників в останні десятиліття. Evolution of the international cooperation of Ukrainian scientists with foreign researchers is emphasized. The great impact from probation of national scientists at largest research centers across the globe, joint research with foreign partners on establishing the science system in Ukraine and building up the network of research institutions and higher education establishments is shown. Main tendencies in the international cooperation of scientists from the National Academy of Sciences of Ukraine and scientists’ migration in the latest decades.