Оцінка стану наукових кадрів України: віковий аспект - Грига, В.Ю.; Вашуленко, О.С. (Наука та наукознавство, 2013)
Статтю присвячено проблемі збалансованості вікової структури наукових кадрів України. Проаналізовано динаміку її змін з 2002 по 2010 роки та здійснено порівняльний аналіз з аналогічними даними щодо ЄС та Росії. Визначено вплив рівня заробітної плати на чисельність вікових груп. Зроблено висновок про необхідність розробки системи заходів щодо залучення молоді в науково-технічну сферу та створення умов для розвитку наукової кар’єри з метою підвищення ефективності наукової діяльності в цілому. Статья посвящена проблеме сбалансированности возрастной структуры научных кадров Украины. Проанализирована динамика ее изменения с 2002 по 2010 годы и проведен сравнительный анализ с данными по ЕС и России. Определено влияние уровня заработной платы на численность возрастных групп. Сделан вывод о необходимости разработки системы мер по привлечению молодежи в научно-техническую сферу и создание условий для развития научной карьеры с целью повышения эффективности научной деятельности. The article is devoted to the problem of balanced age structuring of research personnel in Ukraine. Age structure in 2002-2010 is analyzed for Ukraine and compared with analogous data for the EU and Russia. The salary related effect for age structuring of research personnel is outlined. The conclusion is made about the need to elaborate a system of measures for recruiting young people in science and technology field and setting up conditions favorable for research carrier, which would enhance researchers’ performance.