Фазоутворення в розчинах-розплавах систем Na2O–P2O5–Fe2O3–Me^IIO (Me^II — Mn, Co, Cu, Zn) - Яцкін, М.М.; Струтинська, Н.Ю.; Затовський, І.В.; Слободяник, М.С. (Доповіді НАН України, 2012)
Досліджено особливості взаємодії суміші оксидів Me^IIO (Me^II — Mn, Co, Cu, Zn) та Fe2O3 з натрійфосфатними розплавами. Встановлено умови формування складних фосфатів: Na4Me^IIFe(PO4)3, Na3Fe2(PO4)3 та NaMe^IIPO4. Нові синтезовані ортофосфати NASICON-ового типу Na4Me^IIFe(PO4)3 (Me^II — Mn, Co, Cu) схарактеризовано методами ІЧ спектроскопії та рентгенофазового аналізу. Исследованы особенности взаимодействия смеси оксидов Me^IIO (Me^II — Mn, Co, Cu, Zn) и Fe2O3 с натрийфосфатными расплавами. Определены условия формирования сложных фосфатов: Na4Me^IIFe(PO4)3, Na3Fe2(PO4)3 и NaMe^IIPO4. Новые синтезированные ортофосфаты NASICON-ового типа Na4Me^IIFe(PO4)3 (Me^II — Mn, Co, Cu) охарактеризованы методами ИК спектроскопии и рентгенофазового анализа. Details of the interaction between oxides Me^IIO (Me^II — Mn, Co, Cu, Zn), Fe2O3 and sodium phosphate melt have been investigated. The synthetic conditions of complex phosphates Na4Me^IIFe(PO4)3, Na3Fe2(PO4)3, and NaMe^IIPO4 are found. Novel NASICON-related phosphates Na4Me^IIFe(PO4)3 (Me^II — Mn, Co, Cu) have been characterized by IR spectroscopy and powder X-ray diffraction.