А. Эйнштейн и новая научная картина мира - Храмов, Ю.А. (Наука та наукознавство, 2005)
Показаны трудности, возникшие в классической физике в конце XIX — начале ХХ в., поиски путей их разрешения, выдающаяся роль А.Эйнштейна как создателя специальной и общей теорий относительности в их преодолении, построении новой — релятивистской — картины мира вместо механической и электродинамической. Показано труднощі, які виникли в класичній фізиці наприкінці XIX — на початку ХХ ст., пошуки шляхів їх вирішення, видатну роль А.Ейнштейна як творця спеціальної та загальної теорій відносності у їх переборенні, побудові нової — релятивістської — картини світу замість механічної й електродинамічної. The author shows difficulties that occurred in classical physics at late XIX – early XX century, searches for ways to deal with them, the distinguished role of A.Einstein, as the creator of special and general theories of relativity, in their overcoming, in building up the new, relativistic, picture of the world in place of mechanic and electrodynamic ones.