Properties of nanoscale magnetically ordered particles of iron oxides and hydroxides, synthesized by different technologies - Shpak, A.P.; Brik, A.B.; Dudchenko, N.O.; Ponomarenko, O.M.; Karbovskiy, V.L.; Ivanitskiy, V.P.; Razumov, O.M. (Мінералогічний журнал, 2010)
The characteristics of nanoscale magnetic-ordered particles, synthesized by different technologies, were determined by the methods of electron transmission microscopy, nuclear gamma resonance spectroscopy and magnetometry. The synthesis conditions in used technologies were close to the conditions that occur at magnetic biominerals formation in the living organisms. The factors that are most considerably affect the phase composition and magnetic characteristics of synthesized nanoparticles were determined. On the background of the obtained results, the possible means for creation of synthetic analogues of biogenic magnetic-ordered particles, localized in brain tissues, were analyzed. За допомогою методів електронної трансмісійної мікроскопії, ядерної гама-резонансної спек тро скопії та магнітометрії визначені характеристики нанорозмірних магнітовпорядкованих частинок, синтезованих за різними технологіями. У використаних технологіях умови синтезу наближалися до тих умов, які спостерігаються під час формування магнітних біомінералів у живих організмах. Було визначено фактори, що найбільш суттєво впливають на фазовий склад та магнітні характеристики синтезованих наночастинок. На підставі отриманих результатів проаналізовані можливі шляхи створення синтетичних аналогів біогенних магнітовпорядкованих частинок, локалізованих в тканинах мозку. С помощью методов электронной просвечивающей микроскопии, ядерной гамма-резонансной спектроскопии и магнитометрии определены характеристики наноразмерных магнитоупорядоченных частиц, синтезированных по разным технологиям. В использованных технологиях условия синтеза приближались к тем условиям, которые имеют место при формировании магнитных биоминералов в живых организмах. Определены факторы, которые наиболее существенно влияют на фазовый состав и магнитные характеристики синтезированных наночастиц. На основании полученных результатов проанализированы возможные пути создания синтеических аналогов биогенных магнитоупорядоченных частиц, локализованных в тканях мозга.