Ключова роль історії науки для формування світогляду фахівця та підвищення якості вищої технічної освіти - Литвинко, А.С.; Пономаренко, Л.П. (Наука та наукознавство, 2006)
Пропонується підхід до історико-наукових досліджень як до ключового фактору в процесі формування наукового світогляду майбутнього спеціаліста та підвищення його зацікавленості профільною дисципліною. Даний підхід знайшов свою реалізацію у методичних рекомендаціях для підготовки кандидатських та докторських дисертацій з історії фізики (спеціальності 07.00.07 — історія науки та техніки, 01.06.01 історія фізико-математичних наук). Показано, що впровадження у навчальний процес технічних університетів історико-наукових курсів дозволяє підвищити якість фундаментальної підготовки майбутніх спеціалістів, що в свою чергу сприяє покращанню якості вищої технічної освіти в цілому. Предлагается подход к историко-научным исследованиям как к ключевому фактору в процессе формирования научного мировоззрения будущего специалиста и повышения его интереса к профильной дисциплине. Данный подход наша свое воплощение в методических рекомендациях для подготовки кандидатских и докторских диссертаций по истории физики <специальности 07.00.07— история науки и техники, 01.06.0! — история физико-математических наук). Показано, что введение в учебный процесс технических университетов историко-научных курсов позволяет повысить качество фундаментальной подготовки будущих специалистов, что в свою очередь способствует улучшению качества высшего технического образования в целом. The paper offers an approach to historical studies as a key factor in fostering the scientific outlook of the future specialist and increasing his/her interest in his/her major discipline. This approach has been implemented in methodical recommendations for the preparation of Candidate and Doctor theses on the history of physics (specialties 07.00.07 — history of science and technology; 01.06.01 — history of phys & math sciences). It’s shown that introduction of the courses on history in the training process at engineering universities allows to up-grade the quality of basic training of future specialists, thus improving the quality of the higher engineering education in general.