Сторінки історії статистичної фізики в Україні (до 100-річчя побудови М.Смолуховським теорії броунівського руху) - Литвинко, А.С. (Наука та наукознавство, 2006)
Висвітлюється внесок до статистичної фізики видатного фізика Маріана Смолуховського (1872—1917), який став одним з перших, хто розпочав роботу в галузі узагальнень ймовірнісних уявлень в Україні. Показано, що саме його основоположні класичні праці зі статистичної фізики 1906 р., присвячені теорії броунівського руху і флуктуацій, започаткували систематичні теоретичні дослідження у Львівському університеті, де вчений працював протягом 1898—1913 рр. Показан вклад в статистическую физику выдающегося физика Мариана Смолуховского (1872— /917), который стал одним из первых, кто начал работу в области обобщения вероятностных представлений в Украине. Показано, что именно его основополагающие классические работы по статистической физике, посвященные теории броуновского движения и флуктуаций, положит начало систематическим теоретическим исследованиям в Львовском университете, где ученый работал на протяжении 1898—1913 гг. The paper narrates about the contribution to statistical physics by a distinguished physicist Marian Smolukhovsky (1872—1917), who was one of the first scientists who took on to summarize probabilistic visions in Ukraine. Its’ shown that his pioneering classical works on statistical physics in 1906, devoted to the theory of Brown movement and fluctuations, gave an impulse to systematic theoretical research in the Lvov University, where the scientist worked in 1898-1913.