Особенности структурообразования сплавов системы Cu–(Ni–Si)–(Cr–Fe–C) - Кириевский, Б.А.; Трубаченко, Л.Н. (Процессы литья, 2010)
Исследованы особенности формирования структуры сплавов системы Cu–Ni–Si–Cr–Fe–C, упрочненных включениями хромистого чугуна, формирующимися в жидком состоянии, и силицидами никеля, образующимися в процессе дальнейшей термической обработки. Рассмотрен механизм взаимодействия при повышенных температурах компонентов, образующих эти включения. Досліджено особливості формування структури сплавів системи Cu–Ni–Si–Cr–Fe–C, зміцнених вкрапленнями хромистого чавуну, які формуються в рідкому стані, та силіцидами нікелю, що утворюються в процесі подальшої термічної обробки. Розглянуто механізм взаємодії при підвищених температурах компонентів, які утворюють ці вкраплення. The features of structure Cu-Ni-Si-Cr-Fe-C alloys formation are investigated. These alloys are strenghtened by both chromium pig-iron inclusions formed in a liquid state and nickel silicides formed during the further heat treatment. The mechanism of components forming these inclusions interaction at the increased temperatures is considered.