Інженерно-геологічні аспекти вивчення морських геолого-екологічних систем - Ємельянов, В.О.; Прохорова, Л.А. (Доповіді НАН України, 2012)
Висвітлюються деякі підходи до вивчення геолого-екологічних систем донних відкладів морів і океанів з урахуванням інженерно-геологічних аспектів. Вперше нами представлена загальна класифікація цих систем, яка побудована на підставі аналізу та врахування геологічних та інженерно-геологічних відмінностей різних просторових складових глобальної геолого-екологічної системи донних відкладів Світового океану. Кожний з виділених у класифікації таксонів може бути представлений певною формулою, що дозволяє при морських геолого-екологічних дослідженнях, зокрема районуванні та диференціації геолого-екологічних систем донних відкладів, ефективно використовувати сучасну обчислювальну техніку, що є дуже важливим при обробці значних об'ємів геолого-екологічної інформації. Освещаются некоторые подходы к изучению геолого-экологических систем донных отложений морей и океанов с учетом инженерно-геологических аспектов. Впервые нами представлена общая классификация указанных систем, построенная на основе анализа и учета геологических и инженерно-геологических различий отдельных пространственных составляющих глобальной геолого-экологической системы донных отложений Мирового океана. Каждый из выделенных в классификации таксонов может быть представлен определенной формулой, позволяющей при морских геолого-экологических исследованиях, в частности районировании и дифференциации геолого-экологических систем донных отложений, эффективно использовать современную вычислительную технику, что очень важно при обработке значительных объемов геолого-экологической информации. We highlight some approaches to the study of the geoecosystems of bottom sediments and soils of seas and oceans taking engineering-geological aspects into account. For the first time, the classification of the geological-ecological systems of bottom sediments and soils of seas and oceans is presented. The classification is based on the analysis of geological and engineering-geological differences of various spatial components of the global geological-ecological system of bottom sediments of the World Ocean. Each of the selected taxa in the classification can be represented by its own formula, which allows one to effectively use the modern computer technology, which is very important when processing large volumes of geological-environmental information in marine geological-environmental studies, including the zoning and the differentiation of geological-ecological systems of bottom sediments and soils.