Оценка микровязкости клеточных мембран различной природы методом спиновых зондов - Иванов, Л.В.; Картель, Н.Т. (Доповіді НАН України, 2012)
С использованием метода спиновых зондов проведена оценка микровязкости мембран изолированных клеток и клеток тканей сосудов различной природы. По данным спектров ЭПР определяли время корреляции вращательной диффузии зондов в мембранах, пропорциональное вязкости их липидного слоя. Согласно полученным результатам, доказано, что клеточные мембраны артерии обладают наибольшей вязкостью, а вены — наименьшей; расхождение в показателях их вязкости достигает трехкратного значения. Отмеченный факт, несомненно, играет определяющую роль в механизме токсического действия наночастиц уже на стадии трансмембранной диффузии из крови в прилегающие органы и ткани. З використанням методу спінових зондів проведено оцінку мікров'язкості мембран ізольованих клітин і клітин тканин судин різної природи. За даними спектрів ЕПР визначали час кореляції обертової дифузії зондів у мембранах, пропорційний в'язкості їх ліпідного шару. Згідно з отриманими результатами, доведено, що клітинні мембрани артерії мають найбільшу в'язкість, а вени — найменшу, розбіжність у показниках їх в'язкості досягає триразового значення. Встановлений факт, безперечно, відіграє визначальну роль у механізмі токсичної дії наночастинок вже на стадії трансмембранної дифузії з крові в прилеглі органи і тканини. Using the method of spin probes, we have estimated the microviscosity of the membranes of isolated cells and cells of vascular tissues of different nature. By the ESR spectra data, the correlation times of the rotational diffusion of probes in membranes, which are proportional to the viscosity of their lipid layer, are measured. The results show that cell membranes of arteries have the highest viscosity and those of veins — the lowest, the difference in terms of their viscosities reaches 3 times. The marked fact, of course, plays a decisive role in the mechanism of toxic actions of nanoparticles on the stage of the transmembrane diffusion from blood into surrounding tissues and organs.