Синтез та дослідження нових фумаратвмісних поліуретанів - Руденчик, Т.В.; Рожнова, Р.А.; Бондаренко, П.О.; Демченко, І.Б.; Кісельова, Т.О. (Доповіді НАН України, 2012)
Синтезовано нові фумаратвмісні поліуретани на основі ООПФ. Досліджено фізико-механічні властивості, структуру та встановлено оптимальне співвідношення компонентів для отримання полімерних носіїв з покращеними властивостями. Встановлено, що введення отверджувача приводить до збільшення міцності на розрив, що можна пояснити взаємодією аміногруп Л-20 з гідроксильними групами фумаратвмісного поліуретану. Синтезированы новые фумаратсодержащие полиуретаны на основе ООПФ. Исследованы физико-механические свойства, структура и установлено оптимальное соотношение компонентов для получения полимерных носителей с улучшенными свойствами. Установлено, что введение отвердителя приводит к увеличению прочности на разрыв, что можно объяснить взаимодействием аминогрупп Л-20 с гидроксильными группами фумаратсодержащего полиуретана. New fumarate-containing polyurethanes on the basis of OOPF are synthesized. Physicomechanical properties and the structure are investigated, and the optimum ratio of components for the production of polymeric carriers with improved properties is established. It is shown that the hardener introduction leads to a durability increase at rupture, which can be explained by the interaction of amino groups L-20 with hydroxyl groups of fumarate-containing polyurethane.