О законе возрастания энтропии технологического процесса - Азаренков, Н.А.; Пигнастый, О.М.; Ходусов, В.Д. (Доповіді НАН України, 2012)
Обосновано применение статистического подхода для описания закономерностей поведения макропараметров технологического процесса. Приведено выражение для энтропии технологического процесса. Установлен механизм необратимости технологических явлений производственно-технических систем, который обусловлен взаимодействием предметов труда с технологическим оборудованием. На основе модельного представления о стохастическом характере воздействия технологического оборудования на предметы труда получен закон возрастания энтропии для замкнутой производственно-технической системы. Обгрунтовано застосування статистичного підходу для опису закономірностей поведінки макропараметрів технологічного процесу. Наведено вираз для ентропії технологічного процесу. Показано механізм необоротності технологічних явищ виробничо-технічних систем. З використанням модельного уявлення про стохастичний характер взаємодії технологічного обладнання та предметів праці доведено закон зростання ентропії для замкнутої виробничо-технічної системи. Необоротність технологічних явищ полягає у взаємодії предметів праці з технологічним обладнанням. The application of a statistical approach to the description of regularities of a behavior of macroparameters of a technological process is substantiated. The formula for the entropy of a technological process is deduced. A mechanism of irreversibility of technological phenomena is presented. With the use of a model idea of the stochastic character of the interaction of technological facilities and the objects of labor, the entropy increase law for a closed productive-technical system is proved. The irreversibility of technological phenomena is related to the interaction of the objects of labor and technological facilities.