Сейсмологические данные о глобальной астеносфере - Гордиенко, В.В.; Гордиенко, Л.Я. (Доповіді НАН України, 2012)
Проведен расчет годографа для скоростной модели нижней мантии, включающей астеносферу с ≈1%-й частичного плавления пород в интервале глубин от 700 до 1000 км. Показана практическая невозможность выделения этого объекта сравнением расчетного и экспериментального годографов. Более заметно реагирует на астеносферу вертикальный градиент скорости и отношение скоростей продольных и поперечных волн. Для определения аномалии скорости, отвечающей астеносфере, необходим переход к использованию региональных вместо глобальной моделей, построенных для районов с разными эндогенными режимами на континентах и океанах. Проведено розрахунок годографа для швидкісної моделі нижньої мантії, що містить астеносферу з ≈1%-м ступенем часткового плавлення порід в інтервалі глибин від 700 до 1000 км. Продемонстровано практичну неможливість виділення цього об'єкта шляхом порівняння розрахункового та експериментального годографів. Більш помітно реагує на астеносферу вертикальний градієнт швидкості та співвідношення швидкостей поздовжніх і поперечних хвиль. Для визначення аномалії швидкості, що відповідає астеносфері, необхідний перехід до використання регіональних моделей замість глобальної, побудуваних для районів з різними ендогенними режимами на континентах та океанах. The hodograph by the velocity model for the lower mantle with the asthenosphere consisting of 1% partial melting of rocks at depths of 700–1000 km is calculated. The practical impossibility of a separation of the object by comparing the calculated and experimental hodographs is shown. A more pronounced response to the asthenosphere is revealed by the vertical gradient of the velocity and the ratio of the velocities of compression and shear waves. For the selection of the velocity anomaly corresponding to the asthenosphere, it is necessary to use regional models instead of global ones. They must be built for the areas with different endogenous regimes on continents and oceans.