Особливості електронної структури твердих розчинів перехідних металів у хромі - Плющай, І.В.; Захаренко, М.І.; Макара, В.А.; Плющай, О.І. (Доповіді НАН України, 2012)
Досліджено електронну структуру твердих розчинів перехідних металів (Ti, V, Mn, Fe, Co, Ni, Cu; Nb, Mo; Ta, W) у хромі за допомогою методу розрахунку LMTO (linear muffin-tin orbital). Розраховані енергетичні залежності густини електронних станів для надкомірки, що містить 16 атомів. Показано, що додавання домішкових атомів перехідних металів призводить до розщеплення основного 3d піку хрому на дві підзони за рахунок формування хвиль зарядової густини. Доведена незастосовність моделі нестинга до розглянутих сплавів хрому. Исследована электронная структура твердых растворов переходных металлов (Ti, V, Mn, Fe, Co, Ni, Cu; Nb, Mo; Ta, W) в хроме с помощью метода расчета LMTO (linear muffin-tin orbital). Рассчитаны энергетические зависимости плотности электронных состояний для сверхячейки из 16 атомов. Показано, что добавление примесных атомов переходных металлов приводит к расщеплению основного 3d пика хрома на две подзоны за счет формирования волн зарядовой плотности. Доказана неприменимость модели нестинга к рассмотренным сплавам хрома. Electronic structures of the solid solutions of transition metals (Ti, V, Mn, Fe, Co, Ni, Cu; Nb, Mo; Ta, W) in Cr have been investigated using the LMTO (linear muffin-tin orbital) calculation method. The energy dependences of the density of electronic states have been calculated for the supercell containing 16 atoms. It is shown that the doping with transition metals leads to the splitting of the chromium main 3d-peak into two sub-bands due to the formation of charge density waves. It is proved that the nesting model is not applicable the considered Cr alloys.