Структурний аналіз системи забезпечення екологічної та природно-техногенної безпеки України - Качинський, А.Б.; Агаркова, Н.В. (Системні дослідження та інформаційні технології, 2013)
Розглянуто застосування теорії бінарних відношень (Q-аналіз) для дослідження системи забезпечення екологічної та природно-техногенної безпеки. З точки зору системного аналізу зв’язки між елементами такої системи — це засоби впливу її елементів один на одного та їхня взаємодія, що обумовлює функціонування системи у просторі та часі. Представлено основні принципи побудови моделі структурної зв’язності системи забезпечення екологічної безпеки на прикладі двох множин — множини загроз виникнення надзвичайних ситуацій та множини механізмів їх запобігання й ліквідації. Взаємодію між множинами системи розглянуто на основі комплексу в цілому, враховуючи існуючі зв’язки між елементами системи екологічної безпеки. Досліджено зв’язність елементів системи забезпечення екологічної та природно-техногенної безпеки, розраховано числові значення ексцентриситетів, р-дірок та проаналізовано міри складності комплексу елементів екосистеми. Рассмотрено применение теории бинарных отношений (Q-анализ) для исследования системы обеспечения экологической и природно-техногенной безопасности. С точки зрения системного анализа связи между элементами такой системы — это средства влияния ее элементов друг на друга и их взаимодействие между собой, которое обусловливает функционирование системы в пространстве и времени. Представлены основные принципы построения модели структурной связности системы обеспечения экологической безопасности на примере двух множеств — множества угроз возникновения чрезвычайных ситуаций и множества механизмов их предотвращения и ликвидации. Взаимодействие между множествами системы рассмотрено на основе комплекса в целом, учитывая существующие связи между элементами системы экологической безопасности. Исследована связность элементов системы обеспечения экологической и природно-техногенной безопасности, рассчитаны числовые значения эксцентриситетов, р-дыр, и проанализированы меры сложности комплекса элементов экосистемы. The application of the binary relations (Q-analysis) theory for the investigation of the system of environmental and natural-technogenic safety maintenance is considered. From the point of view of the system analysis the connections between elements of such system are the means of influence of its elements at each other and their interaction among themselves which causes system functioning in space and time. The basic principles of creating the model of structural coherence of the system of ecological safety maintenance are presented on the example of two sets: sets of threats of emergency situations occurrence and sets of mechanisms of their prevention and elimination. Interaction between sets of system is considered on the basis of a complex as a whole, considering the existing connections between elements of system of ecological safety. Elements connectivity of system of ecological and natural and technogenic safety maintenance is investigated, numerical values eccentricity, p-holes are calculated and meanss es of complexity of an ecosystem elements complex are analyzed.